Ergoterápia

Az ergoterápia elnevezés a görög ergon szóból ered, ami cselekvést, tevékenységet jelent. Az angolszász nyelvterületen occupational therapynak megfelelő terápia központjában az ember, mint cselekvő személy áll. Az ergoterapeuta feladata az egészség és jólét, tevékenységen keresztül történő előmozdítása. Ez azt jelenti, hogy a foglalkozások keretein belül megtanuljuk, finomítjuk mindazon funkciókat, amelyeket a beteg valamely sérülés következtében elveszített. A funkcióvesztés oka lehet, valamely testi, lelki, szenzoros, intellektuális vagy baleseti sérülés. 

Mindezen sérülések akadályozhatják a beteget mind az önálló, mind a társadalmi feladatai ellátásában. Az ergoterapeuta feladata, ezen hiányosságok, és szükségletek feltérképezése, a beteg adottságainak, igényeinek és lehetőségeinek megfelelő funkciók fejlesztése, visszaállítása, hogy a beteg visszatérhessen a társadalmi életbe, folytathassa kedvenc szabadidős tevékenységeit és hogy maradéktalanul el tudja látni önmagát. 

A terápia során nagy figyelmet fordítunk a különféle segédeszközök (pld. kerekes szék) kiválasztására ill. alkalmazására, valamint az eszközök használatából eredő további kockázatok, legfőképpen sérülések kivédésére (elesés).

Az ergoterápia a következő terápiás területeken nyújt segítséget:

  • Stroke betegség
  • Traumás fejsérülés vagy gerincsérülés
  • Rheumatoid arthritis, Parkinson-kór, sokízületi gyulladás, Sclerosis Multiplex
  • baleseti sérülések
  • valamint gyerekek esetében, akinél a finommozgások, elsősorban az kéz vagy ujjmozgások fejlesztésre szorulnak

A terapeuta úgy fejleszt, hogy figyelembe veszi a beteg környezetét, pld. lakberendezést, és ha szükséges javaslatot is tesz, annak esetleges átalakítására, hogy az a tevékenység ellátását biztonságosan segítse. Előfordulhat, hogy éppen ellenkezőleg, inger-gazdag környezet kialakítására tesz javaslatot, annak érdekében, hogy indukálja az egyén fejlődését. 

A teljesség igénye nélkül az alábbi tevékenységek fejlesztésében segít az ergoterapeuta:

  • különféle terepeken biztonságos közlekedés; pld. szőnyeg, parketta, küszöb, beton, föld
  • nagymozgások fejlesztése pld. járás, kocogás
  • finommozgások fejlesztése, minden, amit a kezünkkel csinálunk: megtartani valamit a kézben, vágni késsel és ollóval, étkezés, fésülködés, kommunikátor kezelése, ujjak és funkciógombok használata, két kéz együttes használata, pld. étkezéshez, ceruzafogás kialakítása, helyes fogástechnika, betűelemek gyakorlása, betűformálás, karok bevonása a kommunikációba, gesztikuláció, eltérő súlyú, méretű, formájú, anyagú tárgyak fogása, használata

Az ergoterapeuta mindig az egyénnel együtt, az ő igényeinek megfelelően tevékenykedik és alakítja ki a terápiás tervet. Ha szükség van rá, akkor a családtagokat is bevonja, segítségül hívja. 

Farkas Adél, ergoterapeuta, a 06 30 982 3539-es számon várja az érdeklődőket.

Ergoterápia állapotfelmérés 60 perc: 13.000 Ft,-

Ergoterápia egyéni foglalkozás 60 perc: 10.000 Ft,-