Gyógytorna

A gyógytorna, gyógyító céllal alkalmazott mozgás, melynek célja egészségmegőrző, megelőző, gyógyító és helyreállító hatás gyakorlása az egyes szervek működésére és az egész szervezetre. Speciális alkalmazása miatt mással nem helyettesíthető vagy pótolható. Máshonnan megközelítve, a gyógytorna a mozgást használja eszközként a kívánt cél elérése érdekében. A definíció természetesen pontosan, tömörítve adja vissza a gyógytorna alapvető lényegét. Ha egy kicsit a gyakorlat oldaláról közelítjük meg, akkor egy sor dolgot tudunk felsorolni, ami a gyógytorna fogalomkörébe tartozik. A teljesség igénye nélkül mi a következőket tartjuk a legfontosabbnak:

  • egészségmegőrzés, és egészség-nevelés: rendelőnkben ezt a szempontot kiemelten kezeljük. Szeretnénk, ha hosszú távon minden vendégünk megértené a saját testének működését, saját működésének „gyenge pontjait” és segíteni szeretnénk abban, hogy ezeket a problémás helyzeteket időben felismerje és a begyakorolt gyakorlatokon keresztül kezelje is. Abban vagyunk partnerek, hogy vendégeink hogyan tudják magukat karban tartani rövid és hosszú távon. 
  • a fájdalom csökkentése és megszüntetése
  • az izmok nyújtása és erősítése
  • az izomegyensúly helyreállítása
  • az ízületi mozgásterjedelem visszaállítása
  • személyre szabott terápia
  • mozgásszabadság, minőségi mozgás, mozgásélmény
  • az izom, az ízület és a csont finom egyensúlya

Rendelőnkben gyermekek és felnőttek gyógytorna kezelésével is foglalkozunk. 

A fentiekből felvetődhet a kérdés, hogy ki végezhet gyógytorna tevékenységet. 

Gyógytorna tevékenységet gyógytornász-fizioterapeuták végeznek, akik valamely tudományegyetem Egészségügyi Karán tanultak, és egészségügyi diplomával rendelkeznek. Olyan elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező egészségügyi szakemberek, akik  munkájukat önállóan, orvosi diagnózis alapján végzik és irányítják. Képesek önállóan teljes, komplex fizioterápiás ellátás nyújtására is.

A gyógytornász elsősorban mozgásterápiával és manuális technikákkal kezeli a mozgásszervi, belgyógyászati, neurológiai, szülészeti-nőgyógyászati betegségekben szenvedő különböző életkorú személyeket. Önálló fizioterápiai vizsgálat alapján méri fel a beteg és a mozgáskárosodott emberek állapotát, fizikai képességeit. A vizsgálat eredményét értékeli, ez alapján véleményt alkot a beteg aktuális állapotáról és funkcionális diagnózist állít fel. Meghatározza a prognózist, kezelési célokat. Kezelési tervet állít fel, és elméleti ismereteire támaszkodva önállóan, felelősséggel választja ki és alkalmazza a szükséges fizioterápiás eljárásokat, a kezelés eszközeit  a beteg állapotának, az orvosi véleménynek és a szakmai protokollok figyelembevételével. A gyógytornász vizsgálja a fizioterápiás beavatkozások hatásait, az eredményeket értékeli.

Forrás: MGYFT honlapja

A gyógytornász a tanulmányai során – többek között – anatómia, reumatológia, ortopédia, sebészet, traumatológia, mozgástan tantárgyakat tanul. Ezek a tanulmányok adják legfőbb kompetenciáikat, amelyekkel a fentiekben foglalkoztunk. 

Tanulmányaik végeztével az egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember automatikusan bekerül az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK, ma ÁEEK) nyilvántartásába. Akit ezen az oldalon nem találunk meg, az egészségügyi – jelen esetben gyógytorna – tevékenységet nem végezhet, gyógytornászként nem hirdetheti magát!