Derékfájás – lumbago

Pej Fruzsina gyógytornászunk összefoglalója

Nagyon gyakori kórkép, sokat tárgyalt téma, egyike a leggyakrabban előforduló panaszoknak. Pontosítsuk először, hogy valójában szervezetünk mely része érintett. A szóban forgó terület a gerinc alsó 5 csigolyája, a lumbális I-V csigolya. Derékfájás esetén, a manuálterapeuta egy nyomozást indít, hogy kiderítse, tulajdonképpen mi fáj ebben a régióban, mi okozza a valódi panaszokat. A teljesség igénye nélkül főleg mozgásszervi szempontból lássuk, hol akadhat el szervezetünk és olyankor milyen részünk panaszkodik a legjobban?
Porckorong? A panaszoknak gyakran ez az okozója. A reggel megjelenő vagy akkor erősebb fájdalom általában porckorong problémára utal. Speciális tesztekkel feltárjuk, hogy valóban ez okozza-e a tüneteket, és ha igen, akkor megfelelő gyakorlatokkal , izomerősítéssel életmódbeli tanácsokkal tudjuk helyrehozni, stabilizálni az állapotot.
Ideg? A lesugárzó tünetek és a zsibbadás, esetleg az adott alsó végtag gyengülése, (amit akár ezen a végtagon körfogatcsökkenés is jelezhet) idegi érintettségre utalhat. Az ideg azért tünetel, mert el van nyomva, be van szorulva. Szintén speciális tesztekkel feltárjuk a probléma okát, és idegmobilizációs gyakorlatokkal, az ideg ki-felszabadításával kezeljük az érintett területet.
Csigolya? ha egy vagy több csigolya nincs a helyén, azt blokknak nevezzük. A blokkokat szegmentális vizsgálattal teszteljük, és megfelelő fogással helyre tesszük. Általában ez izomegyensúly megbomlással együtt jelentkezik.
Izmok, lágyrészek? Tapintással, mozgással, mozgatással, izomtesztekkel kiderítjük melyik izom, ill. annak melyik része, rostja tünetel. Az ilyen jellegű panaszok, lágyrész technikával, aktív gyakorlatokkal, az izomegyensúly ill. statika helyreállításával rendezhetők. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy az izom jellegű panaszok, legtöbbször nem pusztán önmagukban jelentkeznek, hanem keverten, gyakran társulnak az előzőekben említett 3 esettel.
A probléma gyökerének feltárásával és az így kialakított célzott kezeléssel, valamint a vendég együttműködésével lesz igazán hatékony a kezelés. A tartós sikert abban látjuk, hogy az egész embert nézzük, oki terápiát végzünk, és hosszú távú receptet adunk a további derékpanaszok elkerülésére.
A derékfájások zöme a mozgásszervrendszerünk elakadásából fakad, de más területek megbetegedései is okozhatnak ilyen tüneteket, elváltozásokat például:
reumatológiában: ízületi kopások – arthrosis a gerinc kisízületeiben
SPA: szalagelmeszesedéssel járó gyulladásos kórkép
fibromyalgia: krónikus fájdalom szindróma
ortopédia: scoliosis: gerincferdülés
osteoporosis: csontritkulás
traumatológia: csigolyatörések/beroppanások
Fontos megemlíteni, hogy belgyógyászati, neurológiai, nőgyógyászati, urológiai, onkológiai kórképek is okozhatnak derékfájdalmat, melyeket érdemes kizárni, mielőtt a mozgásszervi részre fókuszálunk.
A derékfájással kapcsolatosan, a leleteken megjelenő leggyakoribb kifejezések:
discus hernia, protrusio, prolapsus, spondylolistesis, discopathia, spondylosis, kiegyenesedett lumbális lordosis, sacralisatio, lumbalisatio