Hátfájdalom kezelése

Medgyesi Orsi gyógytornászunk összefoglalója:

A törzs vázát a gerincoszlop alkotja. 7 nyaki, 12 darab háti, 5 ágyéki csigolyánk van. A háti csigolyák hátulsó tövisnyúlványai tetőcserépszerűen fedik egymást. Ez a gerincszakasz a legkevésbé mozgékony, mivel a bordakosár akadályozza a háti gerinc mozgását. A háti szakaszhoz 12 pár borda ízesül, ebből 7 pár valódi és 5 lengő.
A thoracalis, más néven háti szakaszon számos veleszületett vagy szerzett elváltozás tud fájdalmat okozni. Nézzük a leggyakrabban előfordulókat.
A scoliosis (gerincferdülés) a leggyakrabban előforduló gerincet érintő elváltozás. Általában gyerekkorban jelentkezik hirtelen növekedés közben (7-15 év). Ilyenkor a csigolyák oldalirányba, valamint a saját tengelyük körül csavarodnak el. A thoracalis részen hátul bordapúp, ugyanazon az oldalon elöl, bordavölgy alakulhat ki, ha már nagymértékű a rotációs (elcsavarodott) komponens. Scoliosis kialakulhat még a nem megfelelő csigolyatest illetve csigolyaív degenerációja következtében. A gerincferdülés gyógytornával és manuálterápiával kombinálva javítható. Ehhez szükséges a rendszeresen végzett Schroth terápia, valamint a problémás izmok szakszerű kezelése.
A Scheuermann-betegség a csigolyák gyermekkori csontosodási zavara, mely során a thoracalis kyphosis (háti görbület) fokozódhat attól függően, hogy a háti szakasz mely részén helyezkedik el az ékcsigolya. A kezeletlen Scheuermann szindróma jellemzően a kamasz évek után jelentkezik fájdalommal. A betegség szűrése kifejezetten fontos, mert a későn megkezdett terápia már csak fenntartó kezelésként működhet.
A helytelen testtartás miatt, az ülő munkát végzőknél a lapockák közötti részen vagy a lapocka feletti területen fájdalom jelentkezhet. A helytelen testtartás adódhat a monitor, a klaviatúra nem megfelelő helyzetéből és magasságából, de leginkább a nem megfelelő ülő pozíció miatt alakul ki az aszimmetrikus testtartás. A helytelen testtartás miatt a lapockák helyzete megváltozik és az izmok egyensúlya megbomlik; ez okozza a fájdalmat azáltal, hogy az izmok ezen a területen rögzülnek. Hasonló problémákat okoz a hosszasan végzett egyoldalú fizikai terhelés és a megterhelő, egyoldalú sporttevékenység is.
Gyakran előforduló problémák még a háti szakaszon: Spondylosis (elmozdulás nélküli csigolyaív szakadás), discus protrusio (kiboltosulás), discus hernia (porckorongsérv), gerinc gyulladásos betegségei (SPA, Bechterew-kór), gerinc kisízületi arthrosisa.
Mikor a páciens megérkezik hozzánk, először átnézzük az orvosi papírokat, RTG, MR, CT képalkotókat majd részletesen kikérdezzük a fájdalmairól. Van e kisugárzás, hol fáj, mekkora területen, milyen az erőssége, milyen gyakran érzi, valamint van e napszaki váltakozás. Kikérdezzük az egyéb területeken is jelentkező fájdalmakat, hiszen az egész testet egy egységként kezeljük. Ezután következik a megtekintés, mely során minden irányból megvizsgáljuk a pácienst. Hátulról a kyphosis (háti görbület) állapotát, a gerinc oldalirányú vagy csavarodásos eltérését, izmok milyenségét, mellkas helyzetét a medencéhez képest. A lapockák (scapulak) egymáshoz, valamint a gerinchez képesti elhelyezkedését. Elölről a hasizmok állapotát, mellkas-vállak helyzetét, előre hajláskor a borda púpot.
A megtekintés után megvizsgáljuk az aktív és passzív mozgásokat, legfőképpen az eltéréseket keressük. Majd az izmok állapotát és a csontos képleteket tapintással, a gerinc mozgásait szegmentális vizsgálattal (ízületek közötti) vizsgáljuk. Az izmok állapotát speciális tesztekkel értékeljük. A legvégén összegezzük, hogy melyik izom van rövidülve/ túlnyúlva vagy gyengülve. Megállapítjuk a csigolya blokkokat és egyben az egész testet kezeljük a medencétől a nyaki szakaszig. Az elért fájdalommentes helyzetet házi feladat (izmok nyújtása, erősítése) segítségével tartjuk fent.