Vállfájdalom

Szabó Krisztina gyógytornászunk összefoglalója:

A manuálterápiában a váll kezelése egy összetett folyamat.
A kezelés első lépése egy alapos állapotfelmérés. Ezt, a fájdalom, panasz kialakulásának, körülményeinek, pontos helyének meghatározásával és változásainak kikérdezésével kezdjük. Második lépésben egy testtartás analízis következik. Ennek során a testtartást figyeljük meg elölről, hátulról és egymáshoz viszonyítva.

Fontos az alsó végtagok – medence – mellkas – vállak – lapockák – fej helyzete önmagában és egymáshoz képest. Jelentős összefüggéseket lehet találni a kialakult váll fájdalom és a rossz testtartás között. Harmadik lépésben, felmérjük a vállmozgások minőségét és a váll körüli izomzat állapotát.

Szükség esetén fellazítjuk a letapadt lágyrészeket, a kis,- és nagy mellizmokat mind a két oldalon. Izomrövidülések esetén különböző aktív és passzív lazító technikák segítségével oldjuk azokat.

Megvizsgáljuk a nyak-hát-felső végtagok izomzatának állapotát. Különböző irányú karmozgásokat kérve, megfigyeljük a lapockák mozgását, hogyan mozdulnak el egymáshoz képest, szimmetrikusan állnak-e ill. a kar mozgása során harmonikus-e a mozgásuk. Fontos helyreállítani a karok és lapockák közötti mozgásritmust. Ezt az izomzat kezelésén keresztül érjük el. A rövidült, túlnyúlt, feszes izmokat, erő és nyújtási tesztek segítségével mérjük fel.

Tornagyakorlatok, nyújtások megtanulásával és azok rendszeres végzésével az izomerő visszanyerhető, növelhető és az izomzat ismételt letapadásai megelőzhetők. A fájdalom ezáltal csökken illetve szűnik, a váll stabilitása rendeződik, a vállmozgások javulnak.

Munkánk során gyakran tapasztaljuk, hogy a vállproblémák kezelése egy nagyon összetett, és hosszú folyamat. Ezért mindenképpen javasoljuk, hogy a vállfájdalom korai szakaszában forduljunk szakemberhez, kezdjük el a gyógytornát, manuálterápiás kezeléseket, mert ritka esetben gyógyul spontán a vállprobléma. Ne engedjük meg magunknak, hogy „majd elmúlik”, „még ráérek orvoshoz fordulni”, mert a rosszabbodás viszonylag hamar bekövetkezhet, viszont a javulás felé vezető út annál rögösebb és hosszadalmasabb lehet.

A leleteken az alábbi kifejezésekkel találkozunk a leggyakrabban:
ROK – rotátor köpeny gyulladás
befagyott váll
bursitis
biceps tendinitis
impingement szindróma
supraspinatus tendinitis