Ízületi – és lágyrész mobilizációs technika Dr. Terrier szerint: I., II., III. rész.

A technika alkalmazása során az ízületeket, izmokat, szalagokat mozgatjuk, nyújtjuk kíméletes módon. Speciális fogások és mozdulatok segítenek a technika kivitelezésében. A speciális fogásokat és nyújtásokat közvetlenül az izom hasra és az ahhoz tartozó ínra, kötőszövetre adjuk. Ennek hatására az izomzat reflexesen ellazul.

Csökkentve az izmok, inak, szalagok túlfeszülését a fájdalom enyhül vagy meg is szűnik. A mozgást egyre nagyobb terjedelemben tudjuk végezni. Ennek hatására vissza tudjuk állítani a normál izomműködést, mozgást és testtartást.

A lágyrészek nyújtásával a zsugorodott, rövidült képletek ismét nyújthatóvá válnak. Lazító hatása révén csökken az izom feszülése, mely megkönnyíti a mozgást. A gyógytorna mozdulatai és a hétköznapi mozgások fájdalommentessé és szabaddá válnak.

A kezelés fájdalommentes. A végtagok vagy a törzs mozgatása és nyújtása fájdalom határig terjed. A technikát alkalmazhatjuk:

  • sérülések után visszamaradt mozgásterjedelem beszűkülések növelésére
  • műtét előtt lágyrészek nyújtására, pl.: csípő, térd protézis stb.
  • különböző eredetű hátfájások csökkentésére pl.: rossz testtartás, kopásos eredetű gerinc elváltozások, egyoldalú terhelés
  • fokozott stressz hatására kialakult túlfeszült izmok lazítására
  • sportolás után a megterhelt izomzat nyújtására, lazítására