McKenzie terápia

McKenzie Mechanikai Diagnózis és Terápia® (MDT)

A McKenzie módszerrel a gyógytornászok a gerinc-és a végtagfájdalmakat vizsgálják és kezelik. A módszert világszerte, több mint 30 éve alkalmazzák, alapja tudományosan megbízható, a betegektől aktív gyógytornát követel.

A vizsgáló gyógytornász először információkat gyűjt, szemügyre veszi a beteget úgy, hogy egy pontos diagnózist állítson fel, miután egy megfelelő kezelési tervet állíthat fel. A kikérdezés kb. ¾ .- 1 órát vesz igénybe, ami alatt fény derül arra a mozgásra, ami rontja, és ami javítja az aktuális állapotot, valamint kizárja a daganatos betegséget. A kezelési terv után a beteget a gyógytornász informálja a preferált mozgásról, mi a teendő, hogyha jelentkezik a fájdalom, elmondja, begyakoroltatja a kapott házi feladatot, amit 2-3 óránként ismételni kell. 

A McKenzie módszer a betegek részéről kifejezetten aktív részvételt követel. A gyógytornász által megadott gyakorlatokat naponta többször el kell végezni, ami két dolog miatt fontos; egyrészről a beteg sikerélménye, amelyet önmaga kezeléséből merít, másrészről kevesebbszer kell a rendelőben megjelenni, amivel pénzt és időt spórolhatunk meg magunknak. 

Sokszor előfordul, hogy a rossz kialakítású munkakörnyezet a probléma forrása. Ez esetben elengedhetetlen ennek megváltoztatása, amire a gyógytornász szintén felhívja a figyelmet (pl. bal oldalon van a monitor, így a páciens állandóan balra fordulva végzi a munkáját).

Amennyiben az Ön panasza makacsabb, nehezebb természetű, úgy a gyógytornász lehet, hogy valamilyen manuális technika alkalmazásával is segíti a továbblépést ahhoz, hogy Ön minél hamarabb a saját aktív kezelését megkezdhesse ill. folytathassa.

A preferált irányok, ill. gyakorlatok kezdetben fájdalmasak, majd ahogy egyre többször gyakoroljuk azt az irányt, egyre jobban csökken a fájdalom. Sokszor előforduló eset, amikor pld. előrehajláskor fájdalmat érez a beteg, így mivel a fájdalmat kerülni akarjuk, hosszú távon akár azt is tapasztalhatjuk, hogy a beteg már egyáltalán nem is tud előrehajolni. A fájdalom nem mindig rossz. Sokszor előfordul, hogy kisugárzik a fájdalom a végtagokba – ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy hogy kezdődött a tünet – ha úgy kezdődött, hogy először csak a derékszakasz fájt, majd idővel kisugárzott a végtagokra, és a preferált irányú mozgással eltűnik a végtagokban lévő fájdalom, de felerősödik a derékban, akkor így centralizáltuk a fájdalmat, tehát ez egy pozitív reakció, nem kell tőle megijedni.

Felsorolunk olyan eseteket, amik a leggyakrabban előfordulnak. Ilyen esetben valószínűleg a Mckenzie MDT módszer megoldást jelenthet:

  • Egy éven belül fájt a háta/nyaka/dereka
  • Ha egy napot nézünk, akkor van olyan időszak, amikor nem fáj (akár 10perc)
  • Erősödik a fájdalom hosszantartó előrehajlás alatt, vagy esetleg amikor sokat ül, vagy ülésből áll fel
  • Nyugalomban inkább erősödik a fájdalom, mozgás során csökken
  • Ülőmunkát végez
  • A fájdalom kisugárzik a combba/felkarba (könyök fölötti terület)
  • Enyhébbnek érzi a derékfájdalmát, amikor sétál