Schroth terápia

A terápia minden esetben egyénre szabott.

Alapos betegvizsgálat során megállapítjuk, hogy a gerinc, medence, bordák vállak, karok, lábak helyzete, milyen kóros irányokban térnek el. Ezeket a vizsgálatokat különböző helyzetekben vizsgáljuk. (pl: szemből nézve, előre hajlott helyzetben stb.)

A Schroth terápia háromdimenziós korrekciót végez.

Cél: normál nagyságú gerinc görbületek kialakítása, gerinc felegyenesítése, különböző irányú elfordulások visszaállítása

Ezt a három alapvető célt aktív és passzív eszközökkel lehet megvalósítani. Passzív eszköz például egy korzett, aktív eszköz pedig a torna.

A torna menete:

  • helyesen megválasztott kiinduló helyzet
  • passzív korrekció segédeszközök, szerek által
  • gyógytornász által adott külső ingerek
  • vizuális visszacsatolás tükör segítségével
  • a korrigált testhelyzet izomfeszítésekkel történő megtartása, stabilizációja

A gyakorlatok felépítése:

  • a gyógytornász megérezteti a korrekciós mozdulatot, mely légzéstől függetlenül történik
  • szóban is vezetve a mozdulatokat, ill. tükör segítségével figyeli a páciens a kivitelezést
  • a páciens részben aktívan kivitelezi a korrekciós mozdulatokat, a gyógytornász segíti a mozgást. A légzés itt már fontos szerepet kap.
  • a páciens egyedül hajtja végre a korrekció felvételét, a gyógytornász irányítja az ellenállást, ismétlésszámot, szünetidőt.
  • a páciens tudatosítja a végrehajtott mozdulatsort

Megtanítjuk a tudatos hétköznapi tartáskorrekciókat. Azért is hatásosak, mert viszonylag kis erőfeszítést igényelnek. Ilyen helyzetek pl.: fekvés, ülés, utazás közben kapaszkodás, iskolatáska hordás stb.

Irodalom: Holcsa Judit: 3D Scoliosis Terápia

Rendelőnkben rendszeresen foglalkozunk gyermekekkel, akik gerincferdülését Schroth-terápiával kezeljük. Shroth-terápiás gyógytornászaink gyakorlottak, tapasztaltak, nagy empátiával rendelkeznek ezen korosztály kezelésében. 

Minél hamarabb (kisiskolás korban) kezdjük el a gyermekek gerincferdülésének kezelését, annál jobb eredményeket érhetünk el. A gyakorlatok megtanulhatók, sőt a személyes megjelenésnek elsősorban ez a célja. Fontosnak érezzük, hogy a gyermekek mihamarabb elsajátítsák a korrekciós gyakorlatokat, és azokat a mindennapjaik során önállóan is megtegyék. Ehhez elengedhetetlen, hogy a gyermek a foglalkozások során hatékonyan együttműködjön gyógytornászával és a megtanult gyakorlatokat otthon is gyakorolja. Ehhez szükség van a szülő segítségére, támogatására, esetenként erős kontrolljára. Hisszük, hogy a gyermek, a gyógytornász és a szülő együttes munkája és figyelme hozza meg a várt eredményt. 

A Schroth-terápiát rendelőnkben manuálterápiás módszerekkel is kiegészítjük, ezzel növeljük a terápia hatékonyságát, és gyorsabban csökkentjük a megjelenő fájdalmat.

A Schroth-terápiát a gyógytornász leginkább a szakorvos vizsgálata és javaslata alapján kezdi meg, ezt mi is így tesszük leginkább. Ebben az esetben orvosi szakvéleménnyel és röntgen felvétellel érkeznek hozzánk a gyermekek, ami természetesen nagyban segíti munkánkat. 

Mindazonáltal arra bátorítunk minden éber szülőt, aki bármilyen elváltozást lát gyermeke gerincén, hogy nyugodtan keressen bennünket, nyitottak vagyunk előzetes konzultációra ill. tanácsadásra.