Nyiroködéma mentesítő terápia

Nyiroködéma mentesítő terápia

A nyirok rendszer nyirokerekből és nyirokcsomókból áll. Normál működés során a nyirokerek összegyűjtik és szállítják a nyirkot a nyirokcsomókba. Nyiroködéma akkor alakul ki, amikor a nyirokrendszer működése elégtelenné válik. Nem képes elszállítani az anyagcsere folyamán a szövetekben termelődött nyirokköteles anyagot és folyadék mennyiséget. Ennek a szöveti folyadéknak a keringésbe kell visszajutnia és amennyiben a nyirokrendszer nem képes annak elszállítására a szövetek között felgyűlve kóros keringési viszonyok alakulnak ki, amelynek egyik tünete a nyiroködéma (duzzanat).  

A nyiroködéma osztályozása

Elsődleges nyiroködéma

Akkor alakul ki, ha a nyirokrendszer elemei (nyirokerek, nyirokcsomók) veleszületetten hiányoznak vagy alulfejlettek és ezért nem alkalmasak a nyirokköteles anyag és folyadék mennyiség felvételére és elszállítására.

Másodlagos nyiroködéma

A nyirok erek és/vagy nyirokcsomók sérülése következtében a nyirokrendszer nem képes ellátni feladatát. A nyirokköteles anyag és folyadék mennyiség a szövetek között reked. A sérülés oka lehet műtét, traumás sérülés, hegek stb.   Az ödémamentesítő terápia célja, hogy az elégtelen vagy károsodott nyirokrendszer csökkent működése következtében a szövetekben rekedt nyirokköteles anyagot és folyadékot eltávolítsa és a nagy nyirokértörzsbe visszajuttassa.

A kezelés elemei:

Manuális (kézi) nyirokdrainage

A kezelés azon alapul, hogy a regionális nyirokközpontokban lévő nyirokcsomók régiójának kézzel történő aktivizálásával szívó hatást gyakorol a kezelő a nyirokcsomókra, melyek közvetlen szívóhatást fejtenek ki a beléjük torkolló perifériás nyirokerekre. A kezelő a végtagokon és a törzsön speciális fogásokkal készteti összehúzódásra a nyirok capillarisokat és a kis gyűjtőereket a bőrben. A bőr felszínére gyakorolt nyomással, tekerő, csavaró, szorító mozdulatokkal tereli a szövetközti nyirokfolyadékot. A kezelés során elvezetjük a szövetekben felgyülemlett nyirokfolyadékot.  

Kompressziós kezelés rugalmas pólyákkal

A pólyák szélességét annak alapján kell meghatározni, hogy milyen nagy a végtag. A pólyákat több rétegben kell felhelyezni, hogy a kívánt nyomást elérjük. Fontos az ún. kiegészítő segédeszközök alkalmazása: csőgéz, cellona vatta, gumi anyagú kompresszek, textilelasztikus mollelaszt pólyák. Ezek a segédeszközök biztosítják a bőrvédelmet, nyomás egyenletes eloszlását, izzadtság felszívását.  

Speciális gyógytorna

A torna célja, hogy az izmok mozgatásával aktivizáljuk az izompumpát, ami elősegíti a vér- és nyirokerek munkáját. A torna kiterjed a mellkas, has és medence izmainak mozgatására is. Légző gyakorlatokkal megtanítjuk a hasi és mellkasi légzést, ezzel biztosítva a normál gázcserét a tüdőben. A torna során a kompressziós pólyát viselni kell.  

Bőrápolás

A krónikus nyiroködémás végtag bőre minden esetben gondos ápolást igényel. A rossz vérkeringésű bőr felszínén lisztes, fehér pikkelyes hámlás látható.  A hámló felszín gyakran viszket. A vakarózás miatt hámsérülések alakulhatnak ki, ami elfertőződhet. A talpon, sarkon vaskos sárgás színű szaruréteg rakódhat le. Ez berepedezhet, ami fájdalmas és fertőzési veszélyt jelent. Fontos megbeszélni a bőr ápolását és védelmét.  

Intermittáló pneumatikus gépi kompresszió

A kezelés azon alapszik, hogy a gép által előidézett nyomáshullám nyomást fejt ki a kötőszövetekre. Ez segíti a szövetekben lévő folyadék visszajuttatását a nyirokerekbe és vénákba. A gép alkalmazása csak a komplex kezelés kiegészítéseként jöhet szóba.  

Orvosi gyógyharisnya, kesztyű, lábtyű

A harisnyák és kesztyűk célja, hogy az ödémamentesítéssel elért állapotot minél tovább megőrizzék.  

Irodalom: Dr Daróczy Judit: Nyirokoedema