A magas sarkú cipő hosszú távú viselésének kockázatai

A magas sarkú cipő a sarkat természetellenesen a lábujjak fölé helyezi, megborítva ezáltal a test egyensúlyi állapotát. Hosszú távon komoly láb és derékfájdalmat, esetenként nyaki fájdalmat okozhat. Minél magasabb a cipő sarka, annál nagyobb nyomást gyakorol a lábfej elülső párnás részére. A leggyakoribb elváltozások a következők lehetnek:
Bokasérülés: különösen túlsúly esetén és idősebb korban megnövekszik az elesés esélye, ami bokarándulást és törést okozhat.
Kalapácsujj: amikor „belepréseljük” a lábunkat a magas sarkú cipőbe, lábujjaink meggörbülnek, hogy felvegyék a cipő formáját. Ennek eredményeképpen az ujjak annyira torzulnak, hogy már cipő nélkül sem tudjuk kiegyenesíteni.
Térd-arthritis: A cipő sarkán történő „egyensúlyozás” a testet előre billenti és kórosan erős nyomást gyakorol a térd belső részére, – egyes tanulmányok szerint ez akár 26%-kal erősebb nyomás is lehet. Ez az állapot ízületi gyulladáshoz és fájdalomhoz vezet a térdben.
Vádli izomzat elváltozásai: Amikor magas sarkú cipőben járunk, a lábszár izmai összehúzódnak. Ez hosszú távon a vádli izmainak feszességéhez, megrövidüléséhez vezet, ami pedig térd, csípő, hát és talp fájdalommal társul.
Achilles ín elváltozása: A magas sarkú cipő viselése, az Achilles ín feszességét és megrövidülését eredményezi. Ez az állapot íngyulladáshoz vezet, és azt tapasztaljuk, hogy lapos sarkú cipő viselésekor sem tud az Achilles ín ellazulni.
Haglund-sarok: Ez tulajdonképpen egy csontkinövés a sarokcsont hátsó felszínén, az Achilles tapadásánál. Ennek oka, hogy a cipő hátsó része nyomja, dörzsöli és irritálja a sarkat.
A fentiekkel senkit sem szeretnénk ijesztegetni, mert a magas sarkú cipő vonzó lábat és megjelenést kölcsönöz, a hölgyek életében elengedhetetlen. Mint az élet sok más területén itt is csak a mértékletességre szeretnénk felhívni a figyelmet. Ugyanakkor feltétlen hozzá kell tegyük, hogy a lapos sarok ugyanolyan természetellenes, mint a magas. Az optimális sarokmagasság nők esetében 4 cm, férfiak esetében pedig 2,5 cm. Legjobban úgy járunk el, ha váltogatjuk a lábbelinket, amely azért is előnyös, mert nem hagyjuk lábunkat elkényelmesedni egy cipőben. Ha mégis a magas sarkú mellett döntünk, olyan cipőt válasszunk, ahol a talprészen van egy kis törés, így a sarkunk vízszintesen tud feküdni és a talprész csak utána „lejt”.