Rendszeresen sportolok, mégis izom és gerincfájdalmam van

A rendszeres sport kiválóan alkalmas állóképességünk növelésére, szinten tartására, az egészséges, vonzó külalak kialakítására, a tudatos életvezetés kialakítására, az egészséges életmód kialakítására. Számos esetben azonban előfordul, hogy tudatos és rendszeres sporttevékenység mellett is fájdalmak jelentkeznek testünk egyes pontjain, pld. hát, váll, nyak, térd, boka stb. Miért is vannak ezek?

Ezek a fájdalmak gyakran az egyoldalú terhelésből adódnak. Ilyenkor a terhelt oldal izomzata fokozottabban működik, erősebbé válik, ezáltal a testtartásunk rossz irányba változik, ami már fájdalom oka lehet.

A fájdalom továbbá eredhet a nem megfelelő módon végzett sporttevékenységből. Minden esetben fontos a helyes kivitelezés, testtudat, odafigyelés. Számos példát találunk erre a mindennapokban:

mellúszás: arra kell figyeljünk, hogy a fejünket ne tartsuk ki a vízből, mert ez kórosan terheli a nyaki és háti csigolyákat. Úgy járunk el helyesen, ha úszáskor a fejünket a vízbe tesszük, kiegyenesítve a nyaki és háti gerincszakaszt.

TRX: arra kell figyeljünk, hogy a gyakorlatok végzése közben, tudatosan feszítsük a has,- és fenékizmokat, ne engedjük az ágyéki gerincszakaszt „beesni”. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy edzés után fáj a derekunk.

súlyzós gyakorlatok: arra kell figyeljünk, hogy ebben az esetben is tudatosan feszítsük a has,- és fenékizmokat, derekunknál ne fokozzuk a homorulatot, valamint fontos a felső test tartása úgy, hogy vállainkat enyhén hátra húzzuk (nem fel), lapockáinkat összezárjuk, és így emeljük a súlyokat. Fontos a fejtartás – állunkat húzzuk be, úgy mintha az állunk és a nyak között egy kislabdát tartanánk. Ha így végezzük a gyakorlatot, nem terheljük túl a nyaki gerincet, és valóban a vállizmainkat fejlesztjük a csuklyásizomzat helyett.

fenékformáló gyakorlatok: arra kell figyeljünk, hogy bármilyen testhelyzetben végezzük, a medence középállásban maradjon (ne essen hátra) különben fokozott terhelés éri a derekunkat és nem a kerek popsikért dolgozunk, hanem a gerincünket mozgatjuk nem túl előnyös módon.

combizom erősítő gyakorlatok fekvő helyzetben: arra kell figyeljünk, hogy a térd középállásban legyen, mert ekkor dolgozik leghatékonyabban a combizomzat.

combizom erősítő gyakorlatok álló helyzetben: arra kell figyeljünk, hogy a térd hajlítása közben tudatosan feszítsük comb,- és fenékizomzatunkat, törzsünkkel ne dőljünk előre. Térdhajlításkor a térd ne menjen a boka elé, mert ezzel úgyszintén kórosan terheljük a térdszalagokat.

kettlebell edzéskor: edzéskor arra figyeljünk, hogy tudatosan feszítsük fenék,- és hasizmainkat, hátunk legyen egyenes, mert a derekunk könnyen megsérülhet. A rossz edzéstechnika következtében derékfájás alakulhat ki.