Mi az ízületi folyadék, és a mozgás milyen hatással van az ízületi folyadék termelődésére?

Az ízületi folyadék táplálja, karban tartja a porcot, termelődését a mozgás nagyban segíti. A mozgás ugyanakkor erősen javítja az ízületek vérkeringését is. Ha eleget és rendszeresen mozgunk, akkor az ízületi folyadék termelődése biztosított, ezáltal megelőzhetjük a korai ízületi kopást.

Mozgásszegény életmód hatására kevesebb ízületi folyadék termelődik, az ízületi rész beszűkül, meszes felrakódások jönnek létre. Az ízületi felszínek kedvezőtlenül súrlódnak egymáson. Ez a fajta súrlódás kóros elváltozásokat hoz létre a porc felszínén. Az ízületi folyadék termelődése csökken, az ízületi rész teljesen beszűkül, a mozgás terjedelme romlik. Az ízületi felszín sérül, sőt gyulladás és fájdalom alakul ki.

Sportolók körében gyakori az ízületi fájdalom és sérülés. Ennek legfőbb oka a túlterhelés vagy a nem megfelelően megválasztott mozgásforma. Sérülést okozhat a nem megfelelő bemelegítés, a rosszul végzett edzés, mozgás. Mindez megelőzhető, ha erőnlétünknek, állóképességünknek és adottságainknak megfelelő sportot választunk. Fontos az alapos bemelegítés. Mozgassuk át bokánkat, térdünket, csípőnket, hátunkat és karjainkat. Két edzés között pihenjünk eleget, mert testünk így megfelelően tud regenerálódni. Izmainkat fokozatosan erősítsük, edzés után nyújtsunk és igyunk sok folyadékot.