Nyak fájdalom

Szandai Alexandra gyógytornászunk összefoglalója: 

Azt már minden józan gondolkodású ember tudja, hogy ha a háznak nem megfelelő az alapja, akkor bizony idővel a tető is megsínyli a dolgot. Nincs ezzel másképpen az emberi szervezet sem. Ha nagyon kisarkítjuk a tényeket, akár azt is mondhatnánk, hogy „azért rágsz hülyén, mert lúdtalpad van”. Ez az állítás meg is állja a helyét, ugyanis a test mindig arra törekszik, hogy a szemeinket/tekintetünket a horizonton tudjuk tartani (amolyan evolúciós, túlélős dolgok miatt hasznos, ha látjuk honnan jön a mamut és ki akar minket felfalni) és ennek érdekében az emberi test mindenféle kompenzáló mechanizmust bevet, hogy a túlélési esélyünk megmaradjon. Mire a kompenzációs sorozatok elérnek a nyakig, addigra már néhány sebből vérezhet a rendszer, de ez nem minden esetben vehető készpénznek. A kompenzáló mechanizmusokat egészen addig üdvözítő következménynek tartjuk, amíg az komfortos a testünk számára és nem okoz panaszt, azonban ez nagyon kevés esetben marad így. Mikor a rendszer elfárad, akkor jönnek a fájdalmas periódusok. Jelen esetünkben a nyakon.

A nyaki fájdalom lehet akut és krónikus.  A fent említett kompenzációs manőverek miatt kialakult túlterheléses fájdalmak mellett még számos ok állhat a háttérben, például izommerevség vagy porckopás, de akár súlyos betegségek is.

A gerincoszlop nyaki szakaszában az idegek, vérerek, izmok és szalagok viszonylag szűk helyen osztoznak lefutásuk során, így nagyon gyakran már kismértékű csigolyaelcsúszás vagy -elmozdulás is jelentős panaszokat okozhat. A nyaki csigolyák nagymértékű mozgathatósága (hypermobilitás) szintén könnyen okozhat sérüléseket, izommerevséget (ahogy a szeleburdi kölyök kutyát rövid pórázra tesszük) és blokkot az érintett szegment alatti és feletti szakaszokon. Emellett a csigolyák kopásos megbetegedései (spondylosis, spondylolysis) és a csigolyák közötti porckorongok betegségei (discopathia, discus hernia) attól függően, hogy melyik nyaki szakasz érintett, változatos tüneteket hozhatnak létre.

A nyakfájást élete során legalább néhányszor mindenki megtapasztalja (vagy akad olyan ismerőse). A cervicalis szindróma (porckorongok kopása, a csigolyákat összekötő kis ízületek blokádjai, esetleg porckorongsérv, reumás vagy egyéb gyulladásos betegségek, öröklött rendellenességek, balesetek, pszichés problémák és daganatok)  tünetei sokfélék lehetnek, így igen változatos panaszokkal jelentkezhet a beteg vizsgálatra. 

A nyakfájdalom jelentkezhet a nyak közepén, két oldalán (csuklyás izom területén), kisugározhat a vállba, ujjakba, a lapockák közé, karokba és sok esetben a fej felé, ami sokszor egyszerre fejfájást, szédülés-bizonytalanságérzést, a fájdalom mellett mozgáskorlátozottságot is okozhat. Ha a két felső csigolya rossz helyzetben rögzül, akkor a nyúlványaikban futó artéria „megtörik” és kevesebb oxigént tud szállítani az agy felé, ezért érezhetnek sokan, vérellátás hiányt a fejben. 

Az ülő (rendszerint helytelen) testtartás és a hosszú távú telefonozás gyakori kiváltó ok.
A huzat is ingerelheti a nyak bőrének idegeit, aminek következtében a különböző nyakizmok izomtónusa megváltozik, köztük az egyensúly megbomlik, feszülés alakul ki. Számos légúti betegség (megfázás, influenza) is járhat izomfájdalommal. Hirtelen mozdulatra izomhúzódás is bekövetkezhet.
Erőteljes szédülés (BPPV) esetén is gyanakodhatunk a nyaki gerinc érintettségére, amennyiben a megfelelő szakorvosi vizsgálatok (fül-orr-gége, szemészet, neurológia, otoneurológia, angiológia, fogászat) nem mutatnak eltérést.

Amennyiben a nyaki fájdalmak a fej, tarkó irányába sugároznak a panaszokat ilyenkor fejfájás vagy esetenként migrén is kísérheti. A panaszok mellé szédülés, hallászavar, illetve látászavar is társulhat. Leggyakrabban felső nyakcsigolyákban fellépő ízületi blokk okozza, melyet nem megfelelően végzett bemelegítés vagy esetleg rosszul végzett emelés okozhat.

A csigolyák közti szegmentek (értsd: 2 vagy több csigolya közti rész/részekben nem a megfelelő irányban és módon jön létre a mozgás) instabilitása is okozhat igen erős nyaki fájdalmat. Ilyenkor még csekély súly emelése is (pl. polcról tárgy levétel) igen heves fájdalmakat tud kiváltani.

A kopásos ízületi fájdalmakra jellemző, hogy mozgatásra, terhelésre fokozódnak, és pihentetésre szűnnek.
Ezzel szemben, ha gyulladásos az ízületi fájdalom, akkor ennek a fordítottja szokott bekövetkezni, pihenéskor, főleg a hajnali órákban jelentkezik a fájdalom (éjszakai fájdalomként írjuk le sokszor), mely az adott ízület mozgatására csökken.A csigolyák közötti porckorong gyulladásos megbetegedését discitisnek nevezzük. A porckorong gyulladása azonban ráterjedhet az alatta és felette elhelyezkedő csigolyák csontállományára is. Ilyenkor már nem discitisről, hanem spondylodiscitisről van szó.
Ritkán a nyakcsigolyák születési rendellenessége is előfordulhat, például Klippel-Feil-szindróma, amelyben a csigolyák részlegesen vagy teljesen összenőnek egymással. 
Szintén velünk született áldás lehet, ha a csigolya harántnyúlványa hosszabb, mint amire szükségünk van, esetleges nyaki bordával lettünk többek az ismerőseinknél. 

A nyaki fájdalom további lehetséges okai (a teljesség igénye nélkül):

 • Izomfájdalom, izomgörcs (myalgia): hideghatás, túlerőltetés, rossz tartás, stressz is kiválthatja.
 • Kisízületi blokkolódás.A gerinc úgynevezett degeneratív elváltozásai (protrusio, discus hernia, spondylarthrosis, osteophyta-spondylophita képződés, subchondralis sclerosis indulhat meg stb.)
 • Nyaki sérülések: rossz mozdulat, autós ütközéses- ostorcsapás sérülés 
 • Ferde nyaktartás (benignus posturalis torticollis)
 • Porckorongsérvesedés (discus hernia): Heves fájdalom, nyaki kényszertartás, jelentős mozgáskorlátozottság izomfeszesség, karba kisugárzó tünetek találhatók
 • Csigolya csontvelőgyulladás (osteomyelitis), amely oka pl. gyakran a tbc, a szervezetben megbúvó fertőző góc.
 • Csigolyák kisízületi gyulladásának oka lehet sokízületi, vagy a gerinc gyulladásos betegsége 
 • Kóros, úgynevezett patológiás csigolyatörések, hátterében daganat, csontritkulás, vagy fáradásos törés (megerőltetés, túlterhelés). Tünetei: heves fájdalom éjszaka, nyugalomban is, nyomásérzékenység, feszes, görcsös, védekezően merev nyak izomzat.
 • Daganatok a gerincen belül, az idegrendszer részeivel kapcsolatosan.
 • Övsömör (herpes zoster) heves fájdalmat okoz, gyakran kezdetben látható kiütések nélkül.
 • Agyvérzések, agydaganatok és az agyvelőgyulladás különböző fajtái, vagy akár szívinfarktus, a leggyakrabban a magas vérnyomás, megtévesztően okozhatnak a nyaki tájékon fájdalmat.
 • Nyaki nyirokcsomók megjelenésével járó betegségek, orr-fül-gége-nyelőcső betegségek is okozhatnak a nyakon helyi, vagy a nyakba sugárzó fájdalmat.
 • A gyomor, különösen a „felső részének” különböző betegségei is okozhatnak a nyakba sugárzó fájdalmat.

(ormosdoktor.hu)