Könyök-csukló fájdalmak

Pej Fruzsina gyógytornászunk összefoglalója:

1./ A könyökízületnek lehetnek veleszületett fejlődési rendellenességei, de talán a gyakrabban előforduló gyulladásairól szólnék pár szót.

A tenisz illetve golfkönyöknél tulajdonképpen egy túlhasználatból fakadó gyulladást találunk az izmok eredési részénél. Ilyenkor érdemes az adott mozgást kerülni, a gyulladást csökkenteni.

Mi gyógytornászok lágyrész technikával, szöveti viszonyok rendezésével, ízületi trakcióval, nem megerőltető aktív célzott tornával tudjuk segíteni a gyógyulás folyamatát.

2./ Csukló-kéz
Ezekben a kisízületekben jóval ritkábban találkozunk ízületi kopással. Más kórképek donimálnak ezen a területen, főleg azokat említeném, melyeket mi gyógytornászok konzervatív módon hatékonyan tudunk kezelni.

Carpal-tunnel (kéztő alagút) szindróma esetén a karunkban futó nervus medianus nevezetű ideg kerül nyomás alá. Feladatunk ezt kiszabadítani és a nyomás miatt legyengült izmokat újra életre kelteni, hogy funkciójukat ellássák. Amennyiben műtéti megoldást javasol az orvos, ilyenkor is fontos szerepünk van, hogy az ebből fakadó mozgáspálya beszűkülést, izomerőt, heget mihamarabb rendbe tegyük.

Igen gyakori az orsócsont (radius) distalis vég törése (eséskor kitámasztunk). Fontos szerepünk van a kb. 6 hetes rögzítés után, hogy a kezünket „újra használhatóvá” varázsoljuk. Talán nincs a köztudatban, hogy a túl szorosan felhelyezett gipsz káros következményekkel járhat, így azt mielőbb jelezni kell a kezelőorvos felé.

Az ízület bemozgatása, legyengült izmok erősítése, nyújtások üdvözítő hatása mellett nagyban meggyorsítja a gyógyulást az általunk nagyra tartott lágyrész technikák különböző formáinak alkalmazása.

Rheumatoid arthritis (RA, sokízületi gyulladás). Komplex kórkép, de a kéz kisízületei nagymértékben érintettek.

A sokízületi fájdalom reggeli kézmerevséggel és ízületi deformitással is társul. A kéz szorítóereje csökken. Attól függően változtatjuk a kezelési stratégiánkat, hogy a betegség éppen aktív, vagy „nyugvó” stádiumban van. Szeretném kiemelni, hogy ennél a kórképnél mindenképpen team munkára van szükség. Ennek oszlopos tagja a gyógytornász.